Claudia Blogt; Zingeving

Je hoort er veel over. Zingeving. We willen in het leven iets doen dat betekenis heeft. Van betekenis zijn. Impact hebben. Inspireren. Een rimpel veroorzaken.

Twee weken geleden is mijn lieve schoonvader overleden. We hebben hem met de naaste familie begeleid en verzorgd in deze laatste fase. Samen met hem terug gekeken op zijn leven. Herinneringen opgehaald. Verhalen gehoord die we nog niet kenden.
Met z’n allen hebben we de schouders eronder gezet om het hem zo comfortabel mogelijk te maken. We hebben er voor gezorgd dat hij en oma ook in deze fase bij elkaar konden zijn. In hun eigen huis.

En dat hadden wij niet kunnen doen zonder de lieve mensen van de thuiszorg en de vrijwilligers van de stichting Leendert Vriel. Deze vrijwilligers ondersteunen familie en gezin in de vorm van waakdiensten.
Moet je je voorstellen. Zonder enig belang komt er iemand vrijwillig waken van 23.00 uur tot 7.00 uur de volgende ochtend. Ik had er geen idee van dat dit bestond.

Waarom doet u dit werk? Vroeg ik haar op de laatste nacht tijdens het waken. Ze had ons allemaal opgeroepen omdat opa de allerlaatste fase in leek te gaan.
Zingeving, antwoordde ze. Sterven is net als geboorte iets groots in een mensenleven. En wie kan kiezen sterft het liefst in zijn eigen huis. Want thuis is die speciale plek waar je woont en leeft. Waar niemand je de wet voorschrijft. Waar je kunt zijn wie je bent. Thuis is een plek vol herinneringen waar vele mooie momenten in het leven zijn gedeeld. En ik kan een beetje mee helpen om dat mogelijk te maken. Dat is voor mij zingeving. Daarom doe ik dit.

Opa is rustig gestorven. In zijn eigen huis. Met zijn dierbaren om hem heen.

Haar antwoord heeft mij niet meer losgelaten.
Ik heb me de afgelopen weken herhaaldelijk afgevraagd wat zingeving voor mij is. Ik dacht het te weten. Maar nu weet ik het zeker.
Luisteren. Echt luisteren. Met aandacht. Dat is voor mij zingeving. Op alle vlakken in mijn leven.
Dat maakt wie ik ben en wie ik wil zijn. Voor mezelf, mijn gezin, familie, vrienden, en in mijn werk.
Ik kan er zijn voor de ander door mijn tijd te geven. De tijd te nemen. Om de ander echt te horen.
Elk verhaal is van waarde. Elk mens verdient het om gehoord te worden. Met aandacht.

Claudia

About Claudia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *